Mikrolån

Behöver du låna pengar snabbt och smidigt? Då kan mikrolån vara en lösning för dig. Dessa små lån har blivit allt mer populära på senare tid, och det är inte svårt att förstå varför. Mikrolån erbjuder dig enkel och snabb tillgång till pengar, utan att du behöver gå igenom omfattande kreditkontroller och långa ansökningsprocesser.

Här på denna sida kan du läsa mer om mikrolån och hur de fungerar, samt få tips om hur du kan hitta det bästa alternativet för just dig. Oavsett om du behöver låna utan UC, med betalningsanmärkning eller på natten – vi har lösningen för dig!

Jämför bästa lånen utan UC i vår topplista

Vad är ett mikrolån?

Vad är ett mikrolån?

Ett mikrolån, även kallat snabblån eller smslån, är en form av lån som vanligtvis har en kort löptid och högre ränta än andra typer av lån. Dessa lån är utformade för att vara en snabb och enkel lösning när du behöver låna pengar snabbt.

Mikrolån är en populär form av lån i Sverige, särskilt för dem som behöver pengar snabbt. Dessa lån kan användas till en mängd olika ändamål, som att täcka oväntade utgifter eller betala av andra lån. Men det är viktigt att tänka på att högre räntor och korta löptider kan göra det svårt att återbetala lånet i tid, vilket kan leda till höga avgifter och extra kostnader.

Om du funderar på att ta ett mikrolån är det viktigt att du noga överväger dina behov och betalningsförmåga innan du tar lånet. Jämför olika långivare och deras villkor för att hitta det bästa alternativet för dig. Kom också ihåg att det är viktigt att återbetala lånet i tid för att undvika onödiga avgifter och höga räntor.

Tips för att hitta det bästa mikrolånet

börja leta. Men oroa dig inte, här är några tips för att hitta det bästa mikrolånet för dig:

Jämför olika långivare:

Använd vår jämförelsetjänst för att hitta olika långivare och deras erbjudanden. Jämför räntor, villkor och lånebelopp för att hitta det som passar dig bäst.

Läs recensioner:

Läs recensioner från andra låntagare för att få en bättre uppfattning om långivaren och deras tjänster.

Kolla räntor och avgifter:

Se till att du förstår räntor och avgifter innan du ansöker om ett lån. Vissa långivare har högre räntor och avgifter än andra.

Titta på återbetalningstiden:

Se till att du har tillräckligt med tid på dig att återbetala lånet enligt villkoren.

Välj bland de bästa mikrolånen:

Du kan hitta de bästa mikrolånen i Sverige genom att använda vår jämförelsetjänst och välja bland de långivare som vi rekommenderar i vår tabell.

Genom att följa dessa tips kan du hitta det bästa mikrolånet för dig och din situation. Tänk på att bara låna det belopp du verkligen behöver och att återbetala lånet i tid för att undvika onödiga avgifter och höga räntor.

Jämför mikrolån här på sidan

Jämför mikrolån här på sidan

När du söker efter ett mikrolån är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta det bästa erbjudandet. Och det bästa sättet att jämföra är på vår sida. Vi gör det enkelt för dig att hitta och jämföra de bästa mikrolånen i Sverige.

Här är några anledningar till varför du borde använda vår jämförelsetjänst för mikrolån:

Sparar tid och pengar:

Genom att använda vår tjänst slipper du leta igenom olika långivares webbplatser och jämföra olika villkor. Vi har redan samlat all information på ett ställe, vilket sparar både tid och pengar.

Hitta det bästa erbjudandet:

Vi jämför de bästa mikrolånen på marknaden och ger dig en översikt över de olika räntorna, avgifterna och villkoren. På så sätt kan du hitta det bästa erbjudandet som passar dina behov och ekonomi.

Tryggt och säkert:

Vi samarbetar endast med seriösa och pålitliga långivare som har alla nödvändiga tillstånd och licenser. Detta innebär att du kan känna dig trygg och säker när du ansöker om ett mikrolån via vår tjänst.

Så tveka inte att använda vår jämförelsetjänst för mikrolån när du behöver låna pengar. Vi hjälper dig att hitta det bästa erbjudandet på marknaden och sparar både tid och pengar.

Guide till de bästa mikrolånen med och utan UC

Guide till de bästa mikrolånen med och utan UC

Om du funderar på att ansöka om ett mikrolån, så är det viktigt att du jämför olika långivare innan du tar ett beslut. Här på vår sida hittar du en lista över de bästa mikrolånen med och utan UC. Följ vår guide nedan för att hitta det bästa alternativet för dig.

Välj en långivare från vår lista

Börja med att titta på vår lista över de bästa mikrolånen med och utan UC. Jämför olika alternativ och välj en långivare som passar dina behov och din ekonomiska situation.

Gå till långivarens hemsida

När du har valt en lämplig långivare är det dags att gå till deras hemsida för att ansöka om lånet. På hemsidan kan du läsa mer om villkoren för lånet och fylla i din ansökan.

Fyll i ansökan

När du har kommit till ansökningssidan är det dags att fylla i dina personuppgifter och din ekonomiska information. Se till att du fyller i all information korrekt och att du anger en återbetalningstid som passar dig.

Skicka in ansökan

När du har fyllt i alla uppgifter är det dags att skicka in din ansökan. Tänk på att läsa igenom all information noga innan du skickar in ansökan.

Få besked

Oftast får du besked på din ansökan inom några minuter. Om din ansökan blir godkänd kommer du att få besked om detta via SMS eller e-post.

Genom att följa dessa steg kan du enkelt hitta och ansöka om de bästa mikrolånen med och utan UC. Kom ihåg att jämföra olika alternativ för att hitta det bästa lånet för dig och din ekonomi.

Hur vi väljer långivare

Hur vi väljer långivare

Vi lägger stor vikt vid att endast samarbeta med seriösa och pålitliga långivare. Alla våra samarbetspartners är noga utvalda för att uppfylla våra höga krav på säkerhet, transparens och kvalitet. Här nedanför hittar du de kriterier vi utgår från när vi väljer ut långivare till vår jämförelsetjänst:

 • Licens från Finansinspektionen: Vi väljer endast långivare som har en giltig licens från Finansinspektionen. Detta garanterar att de följer strikta regler och krav som skyddar dig som låntagare.
 • Ränta och avgifter: Vi tittar noga på de räntor och avgifter som långivarna erbjuder för att se till att de är rimliga och inte överstiger marknadspriset.
 • Flexibilitet: Vi prioriterar långivare som erbjuder flexibla lån med olika lånebelopp och återbetalningstider. Detta gör det lättare för dig att hitta ett lån som passar just dina behov och förutsättningar.
 • Kundtjänst: Vi kontrollerar att långivarna har en bra och tillgänglig kundtjänst som kan hjälpa dig om du har frågor eller problem.

Genom att noga välja ut våra samarbetspartners kan vi garantera att du som låntagare får tillgång till endast de bästa och mest pålitliga långivarna på marknaden.

Fördelar med mikrolån

Fördelar med mikrolån

Mikrolån är ett snabbt och smidigt sätt att låna pengar när du behöver det som mest. Här är några av fördelarna med mikrolån:

Fördelar

 • Snabb utbetalning: Du kan ha pengarna på ditt konto inom några timmar efter att du har ansökt om lånet.
 • Inga krångliga ansökningsprocesser: Ansökningsprocessen för mikrolån är oftast enkel och smidig. Du fyller i din ansökan online och får besked direkt.
 • Låga belopp: Mikrolån är ofta till för mindre belopp, vilket gör att du inte behöver ta ett stort lån om du bara behöver lite extra pengar.
 • Flexibilitet: Du kan använda mikrolån till vad du vill, till exempel till en oförutsedd utgift eller en resa.
 • Inga säkerheter: Mikrolån är ofta utan säkerhet vilket innebär att du inte behöver pantsätta något för att få lånet beviljat.
 • Bra för betalningsanmärkningar: Vissa långivare erbjuder mikrolån trots betalningsanmärkningar, vilket kan vara ett bra alternativ för den som har en svag ekonomisk historik.

Om du funderar på att ta ett mikrolån är det viktigt att du alltid läser igenom villkoren noga och endast lånar det belopp du verkligen behöver. Med hjälp av vår jämförelsetjänst kan du enkelt hitta de bästa mikrolånen på marknaden.

Nackdelar med mikrolån

Nackdelar med mikrolån

Även om mikrolån kan vara en praktisk lösning för att få snabb tillgång till pengar, finns det också vissa nackdelar att ta hänsyn till. Här är några av de vanligaste nackdelarna med mikrolån och högkostnadskrediter överlag:

 • Hög ränta: Räntorna för mikrolån är oftast högre än för vanliga lån, vilket kan göra det dyrt att låna pengar på detta sätt.
 • Kort återbetalningstid: Mikrolån har oftast en kortare återbetalningstid än vanliga lån, vilket kan göra det svårt att betala tillbaka lånet i tid och leda till höga avgifter och räntor.
 • Större risk: Om du inte är noggrann med att betala tillbaka ditt mikrolån i tid kan du hamna i en skuldfälla som kan vara svår att ta sig ur.
 • Kräver stabil ekonomi: För att ansöka om ett mikrolån behöver du ha en stabil ekonomi och en viss inkomstnivå, vilket kan göra det svårt för vissa att få lånet beviljat.

Det är viktigt att vara medveten om dessa nackdelar innan du ansöker om ett mikrolån, så att du kan fatta en välgrundad beslut om vad som är bäst för din ekonomiska situation.

Mikrolån utan UC

Mikrolån utan UC

Ett mikrolån utan UC är ett snabblån som du kan ansöka om utan att långivaren gör en kreditupplysning hos UC. Istället använder långivaren en annan kreditupplysningsfirma för att bedöma din kreditvärdighet. Här är några fördelar med att ansöka om mikrolån utan UC:

 • Ingen påverkan på ditt kreditbetyg: Eftersom långivaren inte gör en kreditupplysning hos UC, påverkas inte ditt kreditbetyg av ansökan.
 • Snabb utbetalning: Eftersom kreditupplysningen går snabbare hos andra firmor, kan långivaren göra en snabbare bedömning och du kan få pengarna snabbare.
 • Möjlighet att få lån trots betalningsanmärkningar: En del långivare som erbjuder mikrolån utan UC är mer flexibla när det gäller betalningsanmärkningar och kan erbjuda lån även om du har en anmärkning.

Notera dock att eftersom långivaren använder en annan kreditupplysningsfirma kommer det att tas en kreditprövning. Det är nämligen så att enligt lagen måste en kreditprövning göras.

UC och andra kreditupplysningsföretag

UC och andra kreditupplysningsföretag är viktiga verktyg för långivare när de ska avgöra om de ska godkänna din ansökan om mikrolån eller inte. UC är en förkortning av Upplysningscentralen och är den största aktören på den svenska marknaden för kreditupplysningar. De flesta långivare använder sig av UC för att ta reda på din kreditvärdighet.

Vissa långivare erbjuder dock mikrolån utan UC, vilket innebär att de inte tar någon kreditupplysning på dig via Upplysningscentralen. Istället använder de sig av andra kreditupplysningsföretag eller gör ingen kreditupplysning alls. Det kan vara ett bra alternativ om du vill undvika att påverka din kreditvärdighet. Men det är viktigt att notera att långivare som erbjuder mikrolån utan UC ofta har högre räntor och avgifter än de som använder UC som kreditupplysningsföretag.

Kreditupplysning

När du ansöker om mikrolån och andra snabblån är det viktigt att du är medveten om att kreditupplysningsföretagen kan påverka din kreditvärdighet. Varje gång en långivare gör en kreditupplysning på dig registreras det i ditt kreditupplysningsregister och kan påverka dina framtida möjligheter att låna pengar. Om du har många kreditupplysningar registrerade i ditt namn kan det göra det svårare för dig att få lån i framtiden.

Alla långivare måste ta en kreditupplysning

När du ansöker om ett mikrolån är det viktigt att kreditgivaren gör en kreditupplysning för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. De flesta långivare använder UC (Upplysningscentralen) för att göra kreditupplysningar på sina kunder. Men det finns också möjligheten att ansöka om mikrolån utan UC, vilket innebär att långivaren gör en kreditupplysning hos ett annat kreditupplysningsföretag som till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Det är dock viktigt att påpeka att även om långivaren inte använder UC, så kommer de alltid att göra en kreditupplysning hos ett annat kreditupplysningsföretag. Detta innebär att om du har en betalningsanmärkning eller skulder hos Kronofogden kan det vara svårt att få ett lån beviljat, även om du ansöker om ett mikrolån utan UC. Tänk därför på att alltid vara noggrann med att läsa igenom lånevillkoren och se till att du har möjlighet att betala tillbaka lånet innan du ansöker. Vill du läsa mer om ämnet kan vi rekommendera att du läser den här sidan: lån utan UC.

Mikrolån snabbt

Mikrolån snabbt

Att låna pengar kan ibland vara nödvändigt för att klara av tillfälliga ekonomiska utmaningar. Ibland kan du behöva pengar snabbt för att lösa ett akut problem. Då kan ett mikrolån vara ett bra alternativ. Ett mikrolån är en typ av snabblån eller smslån där du kan låna en mindre summa pengar till exempelvis en oväntad räkning eller för att köpa något du behöver.

En av fördelarna med ett mikrolån är att du kan få pengarna snabbt, ibland redan inom några minuter, timmar eller samma dag Detta gör det till en lämplig lösning om du behöver pengar snabbt och inte kan vänta på en vanlig bank att behandla din låneansökan. Men tänk på att ett mikrolån också kan vara dyrare än andra lån och att du alltid bör se till att du har råd att betala tillbaka lånet i tid.

Bli godkänd fort

När du ansöker om ett mikrolån vill du oftast bli godkänd så snabbt som möjligt. Det är viktigt att du har alla nödvändiga uppgifter till hands för att förenkla processen och öka dina chanser att bli godkänd.

Här är några tips som kan hjälpa dig att bli godkänd fort för ditt mikrolån:

 • Se till att du uppfyller alla grundläggande krav som långivaren ställer upp, till exempel en viss ålder eller inkomstkrav.
 • Dubbelkolla att alla uppgifter du anger i din ansökan är korrekta och uppdaterade.
 • Ansök under arbetstid på en vardag för att säkerställa att din ansökan behandlas så snabbt som möjligt.
  Om du tidigare har tagit ett lån hos samma långivare och betalat tillbaka i tid, kan det öka dina chanser att bli godkänd igen.
 • Välj en långivare som har snabb handläggning och utbetalning, vilket kan öka dina chanser att bli godkänd snabbt.

Om du följer dessa tips kan du öka dina chanser att bli godkänd för ditt mikrolån så fort som möjligt. Tänk dock alltid på att inte låna mer än du har råd att betala tillbaka i tid.

Mikrolån direktutbetalning

Om du behöver ett snabbt mikrolån är det viktigt att det går smidigt och enkelt. Därför är det bra att välja en långivare som erbjuder direktutbetalning. Hos många av våra utvalda långivare kan du få pengarna på kontot samma dag som du ansöker om lånet. Det förutsätter dock att du har ett bankkonto hos Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank.

När du väljer en långivare med direktutbetalning kan du känna dig trygg i att pengarna kommer in på ditt konto snabbt och enkelt. Du slipper vänta på att ansökan ska behandlas och pengarna skickas ut. Istället kan du fokusera på det du behöver lånet till, och få pengarna på ditt konto inom kort.

Välj en långivare med direktutbetalning för att få ditt mikrolån på ett smidigt och effektivt sätt. Hos oss på nouc.se hittar du utvalda långivare som erbjuder denna möjlighet.

Mikrolån med Trustly

Här på vår sida kan du hitta många av de bästa långivarna som erbjuder mikrolån med Trustly. Detta innebär att du snabbt och enkelt kan få pengarna på ditt konto. Trustly är en populär betalningslösning som används av många långivare.

Anledningen till att Trustly är så populärt är för att det gör det möjligt för långivare att göra direktöverföringar till ditt bankkonto. Detta betyder att du kan få dina pengar snabbt, även på helger och röda dagar. Trustly är också en säker betalningslösning, så du kan vara säker på att dina transaktioner är skyddade.

För att använda dig av Trustly behöver du ha ett bankkonto hos Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank. Om du väljer att låna pengar från en av våra långivare som använder Trustly kan du vara säker på att du kommer att få pengarna snabbt och enkelt. Så om du behöver pengar snabbt, välj en långivare som använder sig av Trustly.

Mikrolån på helgen

När en oförutsedd utgift uppstår på helgen, kan det vara svårt att få tag på de pengar som behövs för att lösa problemet. Men tack vare mikrolån kan du enkelt och snabbt få de pengar du behöver på helgen.

Det finns långivare som erbjuder utbetalning dygnet runt, vilket innebär att du kan ansöka om ett mikrolån även på helgen. En del långivare erbjuder utbetalning direkt till ditt konto om du har konto hos en av de stora svenska bankerna.

Kom dock ihåg att det alltid är viktigt att noga överväga om du har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid innan du ansöker. Men med hjälp av mikrolån kan du känna dig tryggare när det gäller att lösa oväntade utgifter även under helgen.

Mikrolån på natten

Söker du efter ett mikrolån mitt i natten? Då har du kommit till rätt plats. Vår tjänst gör det möjligt att ansöka om ett mikrolån med utbetalning dygnet runt, alla dagar i veckan. Du kan få pengarna på kontot inom bara några timmar efter att din ansökan har godkänts.

Vi förstår att oväntade utgifter kan uppstå när som helst. Ibland kan det vara nödvändigt att ansöka om ett mikrolån på natten eller helgen för att hantera en akut situation. Våra utvalda långivare tillhandahåller utbetalningar dygnet runt, så att du kan få hjälp när du behöver det som mest.

Så oavsett om du behöver pengar för att betala en oförutsedd räkning eller för att täcka andra kostnader, kan du vara säker på att du kan få tillgång till ett mikrolån när det behövs – oavsett tid på dygnet. Ansök om ett mikrolån här på vår sida och få pengarna på ditt konto inom bara några timmar.

Mikrolån med betalningsanmärkningar

Mikrolån med betalningsanmärkningar

Självklart går det att få mikrolån med betalningsanmärkningar. Många långivare på marknaden är villiga att ge mikrolån till personer med betalningsanmärkningar, men viktigt att tänka på är att räntorna oftast är högre för personer med betalningsanmärkningar. Därför är det extra viktigt att jämföra olika långivare för att hitta det mikrolån som passar bäst för just dig.

Vi på vår sida erbjuder en enkel jämförelsetjänst för mikrolån, vilket innebär att du kan se olika långivares villkor och räntor på en och samma plats. Genom att använda vår jämförelsetjänst kan du hitta det bästa lånet för din situation, även om du har betalningsanmärkningar. Det är enkelt, snabbt och smidigt att hitta det bästa mikrolånet med betalningsanmärkningar via vår sida.

Tips för att få mikrolån trots betalningsanmärkningar

Att ha betalningsanmärkningar kan göra det svårare att bli beviljad ett mikrolån, men det är inte omöjligt. Här är några tips som kan hjälpa dig att öka dina chanser att bli godkänd för ett mikrolån trots betalningsanmärkningar:

 1. Sök hos långivare som specialiserar sig på att erbjuda mikrolån till personer med betalningsanmärkningar. Dessa långivare är mer benägna att godkänna din ansökan även om du har anmärkningar.
 2. Försök att förbättra din kreditvärdighet genom att betala av dina skulder och undvika att missa betalningar. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto större chans att bli godkänd för ett mikrolån.
 3. Ansök om ett mindre mikrolån. Om du söker ett mindre belopp, är det mindre riskabelt för långivaren och det kan öka dina chanser att bli godkänd trots betalningsanmärkningar.
 4. Be någon med god kreditvärdighet att medansöka med dig. Om du har någon som kan medansöka med dig och som har en bättre kreditvärdighet, kan det öka dina chanser att bli godkänd för ett mikrolån.
 5. Se till att din ansökan är så komplett och korrekt som möjligt. Följ alla instruktioner noga och se till att du inte lämnar några tomma fält eller brister i din ansökan. Ju mer komplett och korrekt din ansökan är, desto större chans att bli godkänd.

Genom att följa dessa tips kan du öka dina chanser att bli godkänd för ett mikrolån trots betalningsanmärkningar. Kom också ihåg att du alltid bör se till att du kan betala tillbaka lånet i tid och enligt avtalet för att undvika att skapa fler problem med din kreditvärdighet.

Mikrolån trots skuld hos Kronofogden

Mikrolån trots skuld hos Kronofogden

Det kan vara svårt att få ett mikrolån om du har skuld hos Kronofogden, men det är inte omöjligt. En del långivare är villiga att låna ut pengar även om du har skuld hos Kronofogden, men det är viktigt att du har en sund ekonomi och kan visa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet.

För att öka dina chanser att bli godkänd för ett mikrolån trots skuld hos Kronofogden kan du se till att förbättra din kreditvärdighet genom att betala av gamla skulder och undvika nya betalningsanmärkningar. Du kan också överväga att ta ett mindre lån och betala tillbaka det i tid för att visa att du är en ansvarsfull låntagare. Det kan också vara en god idé att söka lån hos flera olika långivare för att öka dina chanser att få ett godkänt lån.

Tänk också på att det är viktigt att inte låna mer än du har råd att betala tillbaka. Om du har skuld hos Kronofogden kan det vara svårt att få godkänt för stora lån, så ett mikrolån kan vara ett bra alternativ om du behöver pengar snabbt. Se till att du väljer en långivare som är seriös och har en godkänd licens från Finansinspektionen för att undvika oseriösa aktörer på marknaden.

Hur du förbättrar din kreditvärdighet och lättare får ett mikrolån

Mikrolån utan kreditupplysning

Mikrolån utan kreditupplysning låter som en dröm som går i uppfyllelse för många. Tyvärr är det inte helt sant. Enligt svensk lagstiftning måste alla långivare göra en kreditupplysning innan de beviljar lån. Däremot är det möjligt att ta ett mikrolån utan UC, vilket är vad många menar när de frågar efter lån utan kreditupplysning.

Så hur fungerar då mikrolån utan UC? Jo, det handlar om att långivaren använder andra sätt att bedöma din kreditvärdighet istället för att göra en kreditupplysning hos UC. Det kan handla om att de istället tittar på din deklarerade inkomst eller att de använder andra kreditupplysningsföretag än UC. Ofta är det en snabb process där du får svar på din ansökan inom några minuter och pengarna betalas ut samma dag.

Mikrolån utan säkerhet

Mikrolån utan säkerhet

Att ta ett mikrolån utan säkerhet är något som blir allt mer populärt i dagens samhälle även om dessa typer av lån regleras allt hårdare. Ofta vill man ha möjligheten att kunna låna pengar snabbt och smidigt utan att behöva ställa upp med någon säkerhet i form av exempelvis bostad eller bil.

Majoriteten av alla långivare som erbjuder mikrolån kräver inte att du ska ha någon form av säkerhet. Istället är det dina inkomstuppgifter som ligger till grund för kreditbedömningen. Genom att jämföra olika långivare på vår sida kan du hitta det bästa erbjudandet för just dina behov och önskemål. Välj mellan olika lånebelopp och återbetalningstider för att hitta den mest fördelaktiga lånelösningen.

Hur du förbättrar din kreditvärdighet och lättare får ett mikrolån

Hur du förbättrar din kreditvärdighet och lättare får ett mikrolån

Att få ett mikrolån kan vara svårt om du har en låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar. Men oroa dig inte, det finns sätt att förbättra din kreditvärdighet och göra det lättare att få lån.

Kortfristiga åtgärder som kan hjälpa dig att förbättra din kreditvärdighet och få ett mikrolån:

 • Betala dina räkningar i tid
 • Se över dina kreditkortsskulder och betala av dem
 • Få en medsökande som har en högre kreditvärdighet än du
 • Välj ett mikrolån utan UC, då detta inte påverkar din kreditvärdighet

Långsiktiga åtgärder som kan hjälpa dig att förbättra din kreditvärdighet och göra det lättare att få lån:

 • Betala dina räkningar i tid
 • Se över dina utgifter och skapa en budget
 • Betala av dina skulder
 • Ha en stabil inkomst
 • Bygg upp en buffert

Genom att följa dessa tips kan du förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att få ett mikrolån. Tänk på att det tar tid att förbättra sin kreditvärdighet, men det är definitivt värt det i slutändan.

Vanliga frågor om mikrolån

Vanliga frågor om mikrolån

Vad är ett mikrolån?

Ett mikrolån är en snabb och enkel typ av lån som ofta används för att täcka oförutsedda utgifter. Lånets storlek varierar vanligtvis mellan 1000 och 15 000 kronor och återbetalningstiden är vanligtvis kort, vanligtvis 30 dagar.

Hur mycket kan jag låna med ett mikrolån?
Lånebeloppet varierar beroende på långivaren och din kreditvärdighet, men vanligtvis kan du låna mellan 1000 och 15 000 kronor för att det ska räknas som ett mindre lån. Däremot går det att låna + 150 000 kronor i form av snabblån.
Vad är skillnaden mellan ett mikrolån och ett snabblån?
Mikrolån och snabblån är ofta synonyma termer, men vissa långivare kan använda dem för att beskriva olika typer av lån. Generellt sett är båda typerna av lån snabba, små lån med kort återbetalningstid.
Kan jag få ett mikrolån om jag har betalningsanmärkningar?
Det beror på långivaren. Vissa långivare kan godkänna lån för personer med betalningsanmärkningar, medan andra kan kräva en högre kreditvärdighet för att godkänna ett lån.
Hur snabbt kan jag få pengarna om jag tar ett mikrolån?
Det beror på långivaren och din bank, men om du har ett bankkonto hos en av de större bankerna i Sverige (Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank) kan du få pengarna direkt efter att din ansökan har godkänts.
Hur länge har jag på mig att betala tillbaka mitt mikrolån?
Återbetalningstiden varierar beroende på långivaren, men vanligtvis är återbetalningstiden 30 dagar.
Hur ansöker jag om ett mikrolån?
Du kan ansöka om ett mikrolån online via långivarens webbplats. Du fyller i dina personuppgifter och ansökan kommer att behandlas inom några minuter.
Kan jag förlänga återbetalningstiden på mitt mikrolån?
Det beror på långivaren, men vissa långivare kan erbjuda en förlängning av återbetalningstiden mot en extra avgift.
Finns det några dolda avgifter med mikrolån?
Det beror på långivaren, men vissa långivare kan ha dolda avgifter som du behöver vara medveten om. Läs noga igenom låneavtalet innan du skriver under för att undvika oväntade kostnader.
Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt mikrolån i tid?

Om du inte kan betala tillbaka ditt mikrolån i tid kommer det att uppstå olika konsekvenser beroende på din långivare. Vanligtvis kan långivaren debitera en förseningsavgift eller påminnelseavgift och ränta på den obetalda skulden.

Om du fortfarande inte kan betala tillbaka lånet kan det att gå vidare till inkasso, där du kan bli tvungen att betala en högre summa på grund av inkassokostnader och räntor.

Det kan också påverka din kreditvärdighet negativt, vilket kan göra det svårt att få lån i framtiden. Det är därför alltid viktigt att du är säker på att du har råd att betala tillbaka lånet innan du ansöker om det.

Ifall du fortfarande inte betalar kommer ärendet att gå vidare till Kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning.

Om du tror att du inte kan betala tillbaka i tid, kontakta din långivare och diskutera alternativen med dem.

Källor

 • Finansinspektionen
 • Riksdagen
 • Konsumentverket
 • Hallåkonsument
 • Upplysningscentralen
 • Konsumenternas